踏入十月份喇!

上上星期跟Starzpeople 既JEANNIE photo shoot!

感覺比較casual 既髮型

其實呢個red lip 我都唔係好肯定係邊個brand 喇, 因為係用之前既sample 放左落唇膏盒~其實 一份sample 挑出黎用都可以用到好多好多次ga~ hehe

同Jeannie shooting 好開心呢~而且我好喜歡她頭髮的氣味~ 說出來好像有點變態, 但我感到好親切, 因為在法國讀書既時候, 好外國女仔都有呢陣味~近年發現自己會係用氣味來記憶

最近找到這個產品, 矽膠眼影棒!

主要用來塗眼影膏、gel~ 上得比較細薄平均 又唔怕整污糟手指, 上粉狀既話就會比較實色D, 每次用完之後 用卸妝液一抹就乾淨晒, 超方便又衛生!

另外買了新既睫毛夾, 細既睫毛夾可重點眼頭眼尾既位置~ 令眼神更精靈!

買了新櫃之後, 終於將所有存貨集中一起喇! 完全係一個叫我唔好再買眼睫毛既警告…..=0=”

仲買左新既化妝掃啦~ 補充下護膚品貨啦~~ 轉季啦嗎~

最左面是台灣出的森田藥粧保濕化妝水, 無意中在Sasa 買的~ 因為同時有甘草, 洋甘菊和薏仁既成份所以很吸引我呢~ 這3種都是很舒緩溫和的成份~ 而另外有透明質酸保濕, 傳明酸和杏仁酸美明成份含量我真的不清楚, 始終是開架產品不能奢求美白只種高成本要求的效果, 但保濕效果確實不錯, 潔面後只塗這一個已經足夠喇~ 化妝的話再塗化妝底霜便可簡單地上妝!

Aesop Oil Free Hydrating Serum 主要有蘆薈修護和保濕, Vitamin B5, C 同Ylang Ylang. 這個serum 乾性, 油性和混合性皮膚都可以用, 當中ylang ylang 可平衡油脂分泌和有鎮靜作用, 乾性和油性皮膚都適合, 亦適用於發炎、受刺激及青春痘肌膚, 所以我很喜歡化妝前用, 上妝更貼和持久~

皮膚比較乾既時候可以混合2至3滴滋養油使用, 我會用有機玫瑰果籽 Organic Rosehip Oil, 減淡幼紋和疤痕, 修復皮膚, 含有大量維他命C,部份A、D、E、及抗氧化成份之類黃酮。這個萬用serum 都可以混合其他油例如可可巴油, 甜杏仁油等~ 有時我亦會混合植物油和100%純精油EO使用, 加薰衣草EO 可以幫助傷口癒合, 促進皮膚再生, 治療皮膚灼傷與曬傷, 使腫脹, 疤痕減至最低的程度, 所以這3個元素混合一起使用可用於皮膚的一些小傷口, 暗瘡疤痕, 或者敏感病症中的皮膚~ 我超愛!

最後還有跟Starzpeople 既Inez 既photo shoot!

治療皮膚灼傷與曬傷, 使腫脹, 疤痕減至最低的程度